Tidig Muhammed-protest

När nu våra rakryggade massmedier äntligen vågar bryta mot sharialagarna och publicera en bild av profeten Muhammed (åtminstone en del av dem) vill jag erinra om att mitt förlag ALIDA BOK redan i början av förra året i protest mot den dåvarande regeringens eftergifter för muslimska fundamentalister publicerade en muhammed-karikatyr. Vi var ganska ensamma om detta, eftersom de flesta tidningar böjde sig för muslimernas hot och inte vågade protestera. Jag publicerade också följande text på min hemsida:

""Ge inte efter för uppviglarna!

Som en protest mot den svenska regeringens flata eftergifter för muslimers hot publicerar vi här på vår hemsida en av de tämligen harmlösa karikatyrer av profeten Mohammed, som vållat sådana stormar bland världens muslimer.

Säpo och utrikesminister Laila Freivalds har agerat för att stänga en webbsida med karikatyrbilder på Muhammed, vilket strider mot demokrati och yttrandefrihet.

Det är illa nog att islam med åsiktsförtryck, sharialagar, stympning, stening och många andra ruskigheter gäller med varierande fanatism i Mellanöstern och andra delar av världen. Här i Sverige måste vi få följa våra egna mer demokratiska lagar.

Det är förresten nyttigt för muslimerna att deras upphaussade profet (i praktiken en pedofil och stridstupp) tas ner på jorden och betraktas med nyktra ögon, liksom det är nyttigt för den kristna världen att se mer realistisk på sin stora stjärna, Jesus. Han var ju som alla vet son till en ogift kvinna, jungfru Maria, och alltså i sin samtids ögon en "horunge". Om detta har jag skrivit i min bok Vägen ut eller Det grymma manssamhället.

Att kritisera och skända en falsk gudsbild är välgörande även om det kanske framkallar smärta och vrede i början. På sikt kan det leda till att fördomar och förljugenhet ger vika. Detta kan lägga grund till utveckling och förnyelse.

I Sverige har de religiösa fanatikerna dessbättre numera inte så mycket att säga till om. Men i de muslimska länderna tycks de ofta ha herraväldet. I dessa länder finns många som försöker protestera men riskerar då grymma straff, ja kanske döden. Därför skall man nog inte fästa sig alltför mycket vid vad folk säger. Många av dem som demonstrerar och skränar värst kanske är mest genomsyrade av skräck för överheten.

Att ge efter för de muslimska fanatikerna är att svika dem i dessa länder som kämpar för fred och demokrati. Ta gärna Fadime Sahindal, ett offer för kvinnosynen i Mellanöstern, som förebild. Hon dog hellre än att ge vika.

Det är vi själva som bestämmer vad som skall publiceras i våra tidningar och på våra webbsidor, inte imamer i Mellanöstern.

Mariann Andersson""

Jag fick mycket litet stöd från massmedia för dessa synpunkter. I stället för att protestera mot muslimskt våld och hot kritiserade svenska massmedia de stackars oskyldiga tecknarna och Jyllandsposten. Detta är i mina ögon hårresande. Inte heller när jag JO-anmäldes anklagad för hets mot folkgrupp fick jag något stöd från massmedia - enligt min mening den grupp som borde vara de första att försvara demokrati och yttrandefrihet.

Jag skrev följande artikel och distribuerade den till massmedia. Men den kom knappast in någonstans:

""Förlaget Alida Bok i Uppsala har anmälts till Justitiekanslern, JK, för hets mot folkgrupp sedan förlaget publicerat en av de uppmärksammade Muhammed-karikatyrerna på sin hemsida. JK utreder nu om det rör sig om hets mot folkgrupp och svaret väntas komma i nästa eller nästnästa vecka.
-Vi har fått in en anmälan i samma ärende på ännu en hemsida. Vi behandlar dessa två ärenden gemensamt, säger byråchef Gun Löfgren-Cederberg på JK.
Efter påtryckningar från Säpo har bilderna tagits bort från en av hemsidorna, medan Alida Bok fortfarande har sin Muhammed-karikatyr kvar på sin hemsida http://alidabok.net.
-Publiceringen är en protest mot regeringens flata eftergifter för muslimskt hot. Vi låter oss inte så lätt skrämmas till tystnad utan tillåter oss att kritisera det vi anser vara fel, säger Mariann Andersson, Alida Bok.
-Svenska myndigheter tycks mena att vi skall hålla tyst för att inte förvärra den politiska situationen.
-Men det är befängt att skylla illgärningar som begås av muslimer i Mellanöstern på fredliga demokratiska skribenter och publicister i Sverige som kämpar för demokrati och yttrandefrihet, säger Mariann Andersson.
-Vi anser att vi själva här i Sverige skall bestämma vad vi skall publicera på våra hemsidor, inte imamer i Mellanöstern.
-De som begår brotten skall givetvis ställas till svars för sina dåd, inte de som kritiserar illgärningarna. Särskilt de ledare som utfärdar fatwor och dödsdomar mot andra länders medborgare eller sätter pris på deras huvuden genom att utlysa belöningar skall ställas inför rätta, gärna i en internationell domstol.
-Detta är i sanning olaga hot och anstiftan till mord, vilket brukar ge hårda straff. ?Offren? bryter inte mot några lagar i de länder de verkar i utan för i stället en hedervärd kamp för demokrati och yttrandefrihet, påpekar Mariann Andersson
-Det är upprörande om man inte skall få kritisera en religion och en profet som inspirerar till våldsdåd, terrorism och kvinnoförtryck. Islam och dess efterföljare vållar stort lidande och sätter skräck i en stor del av världens människor.
-Många muslimer försvarar sin religion och säger att det inte finns något i den som kan inspirera till våld och förtryck. Men jag undrar om de då verkligen har läst Koranen, om de inte bara har hört brottstycken av den, på samma sätt som många så kallade kristna känner sin bibel, säger Mariann Andersson.
Själv har hon läst större delen av Koranen och flera böcker om Muhammed och hans femton fruar, varav den yngsta Aisha var ett barn.
-Uppgifterna om hur gammal hon var när Muhammed gifte sig med henne varierar. Enligt många var hon sex år, säger Mariann Andersson.
-Det är ett svek mot alla, födda in i islam eller inte, som kämpar mot denna religion eller livsåskådning, att ge efter för de islamistiska ledarnas hot, framhåller hon.""

När JO efter en lång betänketid beslöt att frikänna mig var det nästan ingen som uppmärksammade detta trots att jag distribuerade följande artikel till pressen:

""PUBLICERING AV MOHAMMED-KARIKATYR VAR INTE HETS MOT FOLKGRUPP
Journalisten och författaren Mariann Andersson har inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp genom att publicera en karikatyr av profeten Mohammed. Det konstaterar justitiekanslern, JK.
-En stor lättnad att bli friad. Men det var inte oväntat. Vi lever ju i en demokrati, säger Mariann Andersson, som driver förlaget Alida Bok i Uppsala.
-Min avsikt med att publicera bilden var att försvara demokrati och yttrandefrihet. Jag vill också stödja de muslimer som kämpar mot diktaturerna i Mellanöstern.
Teckningen lades ut på förlagets hemsida alidabok.net i samband med den intensiva debatt som uppstod kring karikatyrer på profeten Mohammed som publicerats i Jyllands-Posten i Danmark. I muslimska länder var reaktionen mycket häftig med upplopp och demonstrationer.
Anmälaren Maria Cassel ansåg att publiceringen utgör hets mot folkgrupp, i detta fall muslimer. Men justitiekanslern har en annan åsikt.
I sitt beslut konstaterar han att teckningen, som har en satirisk framtoning, inte uttrycker missaktning mot folkgruppen muslimer. Det gäller särskilt i det sammanhang den har publicerats. JK anser att syftet med publiceringen främst synes ha varit att redogöra för den debatt som uppstått efter publiceringen av karikatyrteckningarna.
-Jag anser att vi i Sverige skall följa våra egna lagar och demokratiska regler och inte rätta oss efter muslimska påbud, som förbjuder avbildningar av profeten Mohammed, säger Mariann Andersson.""

Nu har vindarna vänt och flera tidningar publicerar Muhammed-bilder. Tala om flockmentalitet!

Mariann Andersson
ALIDA BOK

Andra bloggar om: <a href="http://bloggar.se/om/rondellhund" rel="tag">rondellhund</a>, <a href="http://bloggar.se/om/religion" rel="tag">religion</a>, <a href="http://bloggar.se/om/allah" rel="tag">allah</a>, <a href="http://bloggar.se/om/yttrandefrihet" rel="tag">yttrandefrihet</a>, <a href="http://bloggar.se/om/f%F6rtryck" rel="tag">förtryck</a>, <a href="http://bloggar.se/om/muslim" rel="tag">muslim</a>, <a href="http://bloggar.se/om/muslimer" rel="tag">muslimer</a>, <a href="http://bloggar.se/om/karikatyr" rel="tag">karikatyr</a>, <a href="http://bloggar.se/om/bild" rel="tag">bild</a>, <a href="http://bloggar.se/om/islam" rel="tag">islam</a>, <a href="http://bloggar.se/om/" rel="tag"></a>Andra bloggar om: <a href="http://bloggar.se/om/massmedia" rel="tag">massmedia</a>, <a href="http://bloggar.se/om/press" rel="tag">press</a>, <a href="http://bloggar.se/om/pressen" rel="tag">pressen</a>, <a href="http://bloggar.se/om/tidningar" rel="tag">tidningar</a>, <a href="http://bloggar.se/om/tv" rel="tag">tv</a>, <a href="http://bloggar.se/om/radio" rel="tag">radio</a>

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vet ni vad demokrati och yttrande frihet är?
MAN FÅR INTE KRÄNKA ANDRA MÄNNISKOR!!!
HOPPAS ATT NI KAN RESTEN....

2008-02-14 @ 21:03:27
Postat av: Mariann Andersson

Det tycker jag du skall säga till extremister inom islam som kommer med hot och trakasserier mot människor som inte gör som dom själva (extremisterna) tycker.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback